STERspelers coachen

 Wanneer we medewerkers coachen en opleiden stellen we soms vast dat we de medewerker al heel veel kennis hebben aangereikt, maar dat hij deze kennis niet wilt of kan toepassen. Met nog meer inspanning gaan we dan verder aan de slag, maar het als het resultaat uitblijft, dan geraken we gefrustreerd en haakt zowel de coach als de lerende af en blijft er een wrange nasmaak hangen. 

d-Comma heeft een sterke methodiek ontwikkeld zodat u bij het coachen of opleiden van medewerkers meer effect bekomt en zodat de medewerker het geleerde nadien ook toepast in de praktijk. 

Deze methode wordt in alle leer-interventies van d-Comma toegepast en heeft al iedere keer haar succes bewezen. Het model kwam tot stand door een combinatie van eigen ervaringen, wetenschappelijk onderzoek en talloze discussies met learning & development specialisten. 
 
 Toelichting bij het STER-model

Kennis is de basis
Kennis vormt een basis die vaak nodig is om te begrijpen waar je met bezig bent. Kennis bestaat voornamelijk uit data, feiten, gegevens. Ook procedures en interne afspraken zijn typische kennis-zaken. 
Kennis kan ook vak-specifiek zijn. Zo zal kennis van sociale wetgeving essentieel zijn voor een payroll beheerder, terwijl een goede kennis van het wegennet waardevol zijn voor een dispatcher. 
Nochthans zal enkel deze kennis ons nog niet verheffen tot een STERspeler. 
Hiervoor zijn 5F'en nodig. 

F1 : Focus
Rome is niet op één dag gebouwd. Als een medewerker in je organisatie start, dan moet hij heel veel leren. Gun hem tijd en ruimte om al deze nieuwe zaken in de vingers te krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je niet verwacht dat hij vanaf dag 1 alles kan, maar dat je dit grotere geheel opsplitst in kleinere delen. Hierdoor creëer je FOCUS

F2 : Faith - Zelfvertrouwen
Veel mensen hebben een extra duwtje nodig als ze iets nieuw leren. De DURF om het geleerde toe te passen ontbreekt nog. Een goede coach helpt de lerende om deze psychologische drempels te overwinnen. 

F3 : Fire - GOESTING
Eenmaal de lerende ontdekt dat hij iets nieuws kan, ontstaat de GOESTING om dit vaker te gaan toepassen en begint hij te groeien in de nieuwe vaardigheid. 

 
Bekijk hier het filmpje over STERspelers
 Tot slot zijn er nog 2 belangrijke elementen die het leren gaan versoepelen : FUN en FEEDBACK

F4 : Fun 
Onderzoek toont aan dat medewerkers beter en sneller leren als het leren gepaard gaat met een leuke ervaring. De hersenen zijn actiever, het leren wordt als prettig ervaren en de resultaten blijven dan ook niet uit. 

F5 : Feedback
Als men aan het leren is, is het belangrijk dat je regelmatig waardevolle feedback krijgt uit je omgeving. Zowel positieve feedback (je bent goed bezig) als de negatieve feedback (hieraan dien je nog te werken) geeft input zodat je de juiste focus kan leggen om verder te groeien tot STERspeler. En dan kan je terug volgens dit STERprincipe verder groeien. 
   
Website Builder